به گزارش سرویس بین الملل خبرگزاری حوزه، رئیس مجلس اعلای اسلامی عراق با تسلیت فرا رسیدن سالروز شهادت حضرت آیت الله سید محمد صادق صدر به خانواده این عالم شهید گفت: مرحوم سید محمد صادق صدر بنیانگذار یک جریان فرهنگی و دینی در شرایطی دشوار بود.
حجت الاسلام سید عمار حکیم در نشست فرهنگی هفته ای با زنده کردن یاد شهید سید محمد صادق صدر و دو فرزند ایشان، به شهادت رسیدن این مرجع به دست نظام سابق عراق را دلیل روشنی بر میزان تاثیر این شهید و پروژه اعتقادی و تربیتی و انسانی ایشان در خدمت به ملت عراق دانست و گفت: سید محمد صادق صدر در شرایط دشوار آن زمان، جریانی فرهنگی و دینی را تاسیس نمود.
وی تاکید کرد: حمله به خاندان بزرگوار صدر به خاطر جایگاه آنها در میان مردم و ترس و واهمه حکومت طاغوت از آنها بود؛ چرا که علما تاثیر زیادی بر افکار عمومی دارند.
* درباره شهید آیت الله صدر
خاطر نشان می شود آیت الله سید «محمد صدر» متولد 17 ربیعالاول 1362 قمری است. وی از خاندان صدر که از خاندانهای مشهور مذهبی در ایران و عراق و لبنان بودهاند، است که سلسلهشان به سید صدرالدین محمد میرسد. طبق اسناد، نسب این خاندان به حضرت امام موسی کاظم علیه السلام، امام هفتم شیعیان میرسد. از اقدامات برجسته او احیای سنت نماز جمعه پس از سدهها فراموشی بود. او هر هفته در مسجد بزرگ کوفه ایراد خطبه میکرد و نماز جمعه را اقامه میکرد، که این عمل باعث شد تا در شهرهای دیگر عراق هم نماز جمعه برگزار شود تا اینکه دیگر کمکم در 86 شهر خرد و کلان عراق توسط نمایندگان او نماز جمعه برپا شد. اقدام او در اعزام بیش از 80 روحانی به عنوان نماینده و امام جمعه به جایجای عراق نهتنها باعث برگزاری نماز جمعه در این شهرها شد بلکه باعث بالا رفتن آگاهی مردم این مناطق شد.
* واکنش به دستور دعا برای صدام در قنوت نماز
علیرغم اینکه حکومت عراق دعا برای سلامتی صدام در قنوت نماز جمعه را الزامی دانسته بود، محمد صدر هرگز برای سلامتی صدام دعا نکرد و حتی در فتوایی گفت «دعا برای هیچ بشری غیر از معصوم در نماز جایز نیست». همینطور اگر هنگامه حضور مردم برای نماز شعاری به نفع صدام داده میشد، وی آن را با شعارهایی در حمایت از اسلام و حوزه جایگزین میکرد. همچنین وی در خطبههای نماز جمعه علیه کشورهای آمریکا، انگلستان و اسرائیل افشاگری میکرد.
* تشکیل دادگاه اسلامی و پیگیری برای حکومت اسلامی
از دیگر اقدامات او ایجاد دادگاه اسلامی در برابر دادگاه دولتی بود که به جای قانون مصوب دولت بر پایه حکم شرع بود. همجنین چاپ و نشر مجله الهدی که به موضوعات سیاسی، اجتماعی و حوزوی میپرداخت از دیگر اقدامات او بود. هدف او پیگیری حرکتی بود که توسط سید محمدباقر صدر بهمنظور تشکیل حکومت اسلامی آغاز شده بود. او اعتقاد داشت «اسلام همه را به تأسیس حکومت اسلامی در همه جوامع مسلمان دستور میدهد.»
* حمایت از نظام جمهوری اسلامی و ولایت فقیه
ایشان از حامیان نظام جمهوری اسلامی ایران بود و بر وحدت اسلامی بسیار تاکید داشت. برای امام خمینی(ره) احترام خاصی قائل بود و درباره حضرت آیت الله خامنهای میگفت: «دولت ایران، دولت ولی فقیه و آیتالله خامنهای ولی امر مسلمانان است.» او تشکیل دولتی چون دولت ایران در عراق را در سر داشت.
* رویارویی با رژیم بعث
برای 15 شعبان 1419 ـ 14 آذر 1377، زادروز حضرت حجت بن الحسن المهدی(عجل الله تعالی فرجه الشریف) امام دوازدهم شیعیان، سید محمد صدر قصد داشت تا همراه با دیگر شیعیان و مریدان خود به منظور زیارت از نجف به کربلا برود، که به دلیل مخالفت حاکمیت بعث به دلیل تبدیل این حرکت به تظاهرات، سید محمد صدر دستور داد تا مردم برای حفظ جان هم که شده بازگردند. اما در جمعه همان هفته در خطبهای تاریخی رژیم صدام را خادم و نوکر اسرائیل خواند و اقدام صدام در بستن راه زائران را به اقدام متوکل عباسی، تشبیه کرد. او همچنین از علمایی که سکوت میکردند انتقاد کرد و سکوتشان را به «سکوت قبرها» تشبیه کرد. او در خطبههای بعدی هم تند و صریح سخن گفت و از حکومت بعث انتقاد میکرد تا آنجا که خشم صدام را برانگیخته بود و از او خواسته شد تا از برپایی نماز جمعه خودداری کند، اما او ضمن رد این پیشنهاد گفت «بر من واجب است که تکلیفم را انجام دهم». او که برای آخرین نماز جمعه میرفت پارچه سفیدی را به نشانه کفن بر دوش خود آویخته بود و در حالی که از ترور نزدیکان و نمایندگانش بدست حزب بعث اندوهگین بود گفت: «من بارها گفتهام ترور هر کدام از مؤمنین مثل ترور من است. زیرا مؤمنین پیکر واحدی هستند که اگر به عضوی صدمه وارد شود، دیگر عضوها بی قرار میشوند.» بعد از آن دعایی خواند و به چهارده معصوم علیهم السلام سلام داد و مسائلی را در خصوص قیام حضرت امام حسین بن علی علیهما السلام و عزاداری درگذشتگان بیان کرد.
* شهادت مظلومانه
در حالی که سید محمد صدر طبق عادت همیشگی برای شرکت در مجلس تعزیه و عزاداری در منطقه البرانی شهر نجف در شب جمعه 29 بهمن 1377 خورشیدی (2 ذیالقعده 1419 قمری) رفته بود، هنگام بازگشت در حالی که همراه با دو فرزندش مصطفی و مؤمل با خودرو راهی خانه بودند، در میانه راه در نزدیکی میدان ثورة العشرین در ابتدای منطقه الحنانه، یک خودروی آمریکایی با توقف در مقابلشان و پیاده شدن چند جوان مسلح ناشناس، خودروی آنها را به رگبار بستند و هر سه تن آنها جان باختند. پیکر آنان فردایش در 30 بهمن (3 ذیالقعده)، خاکسپاری شد اما دولت عراق از برگزاری مراسم تشییع پیکر و عزاداری ممانعت به عمل آورد. مطبوعات در خصوص عاملان این جنایت نوشتند«این ترور توسط یک تیم وابسته به قصی فرزند کوچک صدام صورت گرفت و آنان پس از گلولهباران خودروی حامل شهید محمد صدر و فرزندانش، پیکر آنان را به محل نامعلومی انتقال دادند.»
هم اینک سید مقتدا صدر از فرزندان این شهیدوالامقام، یکی از شخصیت های تاثیرگذار در جریان های سیاسی و اجتماعی عراق به شمار می رود.